Søk i denne bloggen

lørdag 19. juni 2010

Troet er på plass - nesten

18.06.10

Etter at Jan-Terje, Dag Frode og Torvald nok en gang stilte på kort varsel, fikk vi lagt vindduk (tyvek) over taksperrene slik at hytta (i teorien) skulle bli "tett". Helt tett er den selvsagt ikke, men det hjelper betraktelig på å holde funkten borte fra det innvendinge - som ikke er ment for fuktig vær.

Samtidig som vi la duken så lektet vi på taksperrene for underlag til taktroet. Teknikken ble å legge duken på den midterste sperren først (og midten av duken), for deretter å trekke duken tilbake til den forrige sperren. Fungerte meget bra og vi fikk lagt litt over halve hytta i løpet av en ettermiddag.
Jan-Terje og Dag Frode imponterte i høyden - må jeg innrømme.

Utfordringen kom ved at det måtte kubbes for å lage fundament til pipebeslaget (stålpipe) som skulle være montert på selve sperren, og ikke på lekten som først antatt. Det tok litt ekstra tid, men resultatet ble bra til slutt (dvs det vet jeg vel ikke før pipen er montert).

Siste del av vindduk og lekter ble lagt av Trond og hyttefruen slik at hytta skulle være bedre skikket til vær og vind. Spesielt hyttefruen imponterte med stifting av duken. Hun sier at hun har høydeskrekk, men ved arbeid på egen hytte, synes den å være meget liten.

Siden helga 12/13 juni har det meste av arbeidet bestått i å legge taktro, samt å beise hytta. Sigrun og hyttefruen var ivrige og dyktige malere som har gjort at store deler av hytta nå er ferdigbeiset. 

Søndag 13. juni var Erling klar til dyst da fikk vi lagt den nederste raden med tro - på begge sider.

Dette gjorde det mye enklere for byggherren å gjøre resten av troet - helt alene - selv om det tar forholdsvis lang tid. Først skal tro hentes fra hengeren, så skal det opp på stillasje for deretter opp på taket. Helt til slutt skal troet spikres fast i taksperrene (lektene) - da er det veldig kjekt med spikerpistol!

Inni mellom slagene har vi fått oppleve mange forskjellige og vakre solnedganger.

Vakker utsikt mot Vikna

Nå gjenstår to kolonner med taktro, samt mønet - i tillegg til selve utstikket foran på hytta - da er det klart for legging av underlagspapp - som byggherren har besluttet å legge under takshingelen (selv om leverandøren sier det er unødvendig).

Det har vært en del tunge løft - kanskje det kunne ha vært løst av Osloliftutleie?

PS Etter en mail til Saltdalshytta har en av de erfarne snekkerne tatt kontakt, og jeg har fått bekreftet at vi både har tenkt riktig og handlet riktig etter de oppståtte utfordringene - dugnadshelga.


Nils Petter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar